Niet alleen Nederland, ook Engeland zucht onder droogte
Reinout van den BornWe zijn in Nederland al weken in de ban van het uitblijven van regen, met gevolgen voor boeren, natuur en waterbeheer. Maar aan de overkant van de Noordzee klinken inmiddels precies dezelfde zorgen. In het Engelse graafschap Yorkshire is het niet alleen ongewoon warm voor de tijd van het jaar – het is er ook al maanden gortdroog.
In Sheffield, waar sinds februari slechts 78 millimeter regen viel, spreken meteorologen van de droogste februari-maart-april-periode sinds 1938, meldt de BBC. Ter vergelijking: normaal valt daar in die periode ruim het dubbele. En dat terwijl dezelfde maanden in 2024 nog tot de natste ooit behoorden. Tegelijkertijd is het er ook behoorlijk warm. De afgelopen dagen werden temperaturen tot 26 graden gemeten, terwijl rond 14 graden normaal is.
Voor de boeren een grote zorg
Voor wie van zon houdt klinkt dit allemaal aantrekkelijk, maar voor de boeren is het ronduit zorgwekkend. Dr. Nick Wilson, akkerbouwer in de Vale of York, heeft op zijn land de afgelopen tien weken slechts 20 millimeter regen kunnen noteren. ‘Vorig jaar stonden mijn gewassen nog onder water,” zegt hij tegen de BBC. ‘Nu dreigen we 15 procent van de opbrengst kwijt te raken. En als het de komende week niet regent, kan dat zelfs oplopen tot meer dan 20 procent.’
Dat heeft niet alleen gevolgen voor de boer zelf, ook in de Britse supermarkten zullen consumenten het later dit jaar waarschijnlijk gaan merken. Daarbij komt dat veel boeren nog steeds de financiële en mentale klappen door de overstromingen vorig voorjaar niet hebben kunnen verwerken. ‘We worden van alle kanten geraakt – economisch, politiek, persoonlijk,’ aldus Wilson. ‘Deze droogte voelt als weer een volgende klap.’
Extreme weerpatronen horen bij klimaatverandering
Volgens meteoroloog Jim McQuaid van de Universiteit van Leeds zijn deze extreme weerpatronen precies wat klimaatmodellen al jaren voorzien. De Britse recordtemperatuur van 40 graden, gemeten in juli 2022 en ooit ondenkbaar, werd alleen mogelijk door klimaatverandering. Anders was het nooit zover gekomen.
De oorzaak ligt, net als bij ons, in de straalstroom; de snel bewegende luchtstroom op grote hoogte die ons weer bepaalt. Maar nu het noordpoolgebied zo snel opwarmt, wordt het temperatuurverschil met de subtropen kleiner. Gevolg: de straalstroom verzwakt, kronkelt meer, en komt vaker langdurig tot stilstand. Dat geeft óf tot langdurige regenperiodes aanleiding, óf – zoals nu – tot aanhoudende droogte.
Van totaal verzadigd naar uitgedroogd
Ook in Nederland merken we dit. De kaarten voor de eerste helft van mei laten weinig hoop zien op regen. En net als in Engeland zien we in eigen land hoe dezelfde velden binnen een jaar kunnen veranderen van totaal verzadigd in volledig uitgedroogd. Weerextremen worden intenser, maar vooral ook langduriger. En de gevolgen daarvan voelen we niet alleen in ons eigen land – maar ook bij onze buren aan de overkant van de Noordzee.