Niet alleen bij ons, ook in VS verloopt lente zeer zonnig

Foto boven: De Amerikaanse staat Florida beleeft een zeer zonnige start van de lente - Jason Meredith

Niet alleen in grote delen van Europa, maar ook in de Verenigde Staten verloopt de lente tot nu toe op veel plaatsen uitermate zonnig.

Advertentie

Kijk je naar de kaart met daarop de zonuren in maart en april tot nu toe, dan zie je daarop dat het weer in 70 procent van de VS zonniger dan normaal is geweest. Vooral in delen van het midden, zuiden en zuidoosten zijn de verschillen met normaal zelfs behoorlijk groot.

De Amerikaanse staat Florida beleeft een zeer zonnige start van de lente - Jason Meredith
De Amerikaanse staat Florida beleeft een zeer zonnige start van de lente - Jason Meredith

Midden, zuiden en zuidoosten

Staten als IOWA (midden), Texas (zuiden), Alabama, Georgia en Florida (zuidoosten) springen eruit. Daar heeft de zon stukken meer geschenen dan normaal. Hetzelfde kan van vrijwel geheel Mexico worden gezegd en ook flinke delen van Canada doen mee.

Er zijn ook plekken waar de zon het normale aantal uren tot zelfs minder uren dan normaal heeft geschenen. Daarvoor moeten we naar het westen en zuidwesten van de VS kijken, maar vooral ook naar delen van het noorden en vrijwel het gehele noordoosten. Met name dat laatste gebied is in de lente tot nu toe zelfs uitermate somber geweest.

Hogedrukgebieden, droge lucht en warmte

Hogedrukgebieden, hoge temperaturen en relatief droge lucht staan aan de basis van die extra zonuren. Het stijgen van de temperaturen op aarde speelt ook een rol. Als de atmosfeer warmer wordt, duurt het langer voordat waterdamp in die atmosfeer condenseert. Lucht moet verder stijgen om het zover te laten komen. In hogedrukgebieden is meestal op hoogte een warme laag aanwezig die voorkomt dat de lucht ver genoeg kan stijgen.

Advertentie

Uit wereldwijde waarnemingen blijkt al meerdere jaren dat vooral de hoeveelheid laaghangende bewolking terugloopt. Zeer recent bleek dat die hoeveelheid het afgelopen jaar zelfs recordlaag is geweest. Laaghangende wolken vinden we terug in de delen van de atmosfeer waar het meeste vocht in de lucht zit. Ze houden veel zonnestraling tegen, wat een temperend effect op de temperatuur heeft. Minder wolken betekent een hogere temperatuur.

Ook boven zee minder wolken

Niet alleen op land, ook boven zee neemt de hoeveelheid laaghangende bewolking of. Hier spelen de oplopende temperaturen een rol, maar ook het feit dat de scheepsbrandstof sinds enkele jaren een stuk schoner is geworden. Wereldwijd is de olie, die door schepen wordt verstookt, nagenoeg vrij van zwavel gemaakt. Zwaveldeeltjes fungeerden op zee als condensatiekernen voor waterdruppeltjes waaruit wolken ontstaan. Nu die deeltjes vrijwel zijn verdwenen, is de hoeveelheid laaghangende wolken ook hier afgenomen.

Een onbedoelde bijwerking van die maatregel was dat de zeeën op aarde de afgelopen jaren, als gevolg van de toenemende zonneschijn en de daarmee samenhangende extra inval van straling flink opwarmden. Ze waren op grote schaal recordwarm. Dat warme zeewater had invloed op de luchttemperaturen erboven. In Europa is de warme Atlantische oceaan een belangrijk factor in de zeer warme periode waar we de laatste jaren doorheen gaan.

Aantal mistdagen gaat snel onderuit

Schonere lucht en hogere temperaturen beïnvloeden ook het aantal mistdagen. Dat neemt al lange tijd flink af, ook bij ons in Nederland. Soms zijn het er per jaar tientallen minder. En zo neemt het aantal zonuren verder toe. Niet alleen in grote delen van de VS en Europa dus, maar ook in Nederland. We beleven nu de zonnigste jaarstart ooit. En het bijzondere is: we zijn er al zo aan gewend geraakt dat het ook ons Nederlanders nauwelijks meer opvalt.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie