Na vandaag minder warm, maar wel aangenaam zomerweer

Foto boven: Er zijn al een tijdje grote zonnevlekken op de zon zichtbaar - Simone Genna

Terwijl het vandaag nog heet is in vooral het oosten, zien we vanuit het westen al minder warme lucht binnendringen. Vanaf morgen komen de middagtemperaturen vaak tussen 20 en 25 graden uit, en zijn het vooral het oosten en zuidoosten waar nog zomerse maxima gehaald kunnen worden. Aangenaam zomerweer is het dan wel.

Dat kan niet van de afgelopen nacht gezegd worden. Na het snoeihete weer van gisteren, met temperaturen die in het zuidwesten van het land vlot tot 34,0 graden opliepen, en dat bij een oplopende luchtvochtigheid, was de afgelopen nacht bizar warm. Op veel plaatsen kwam de temperatuur helemaal niet beneden 20 graden uit. Heino was nog het koelste met 18,6 graden, in Volkel werd het niet kouder dan 22,2 graden en op sommige plaatsen was het middenin de nacht nog 24 graden. De Bilt had een minimumtemperatuur van 19,9 graden.

Zonnevlekken Simone Genna
Er zijn al een tijdje grote zonnevlekken op de zon zichtbaar - Simone Genna

Warme bovenluchten

De aangevoerde lucht werd gisteren vanuit het zuidwesten warmer en warmer. Bij Brest en bij Camborne werden in de voorgaande nacht op een hoogte van 1500 meter temperaturen tussen 22 en 24 graden gemeten, zeldzaam hoog voor onze breedten. Die lucht stroomde op dat moment op Nederland af. Het is dan ook geen wonder dat het in de loop van de dag zo warm werd. De zon deed daarbij voluit mee, want die scheen vrijwel ongehinderd.

De warmste lucht trok de afgelopen nacht over het land naar het oosten. Toen was er geen zon om het kwik een verdere impuls te geven. Desondanks maakten we een plaknacht mee zoals die in Nederland niet vaak voorkomt. Het maakte het slapen in huizen zonder airconditioning er overigens niet eenvoudiger op. Daarvoor heb je in je slaapkamer toch temperaturen beneden 24 graden nodig. Die waarde is op dit moment zonder airco vrijwel niet vol te houden.

Warmste lucht vandaag in het oosten

Vandaag ligt de warmste lucht, met een bovenluchttemperatuur van tussen 18 en 20 graden (afhankelijk van welk model je bekijkt) boven de oostelijke helft van het land. Vanuit het westen is in de nacht al een vore (een gebied met kleine luchtdrukverschillen, maar wel met een van zuid naar west tot noordwest draaiende wind) het land binnengetrokken.

In het oosten is de wind eerst nog zuidelijk, in de rest van het land waait een westelijke wind en in het westen een noordwestelijke. Doordat de windsterkte gering is, merken we de verkoelende invloed van die wind alleen in het westen. Daar blijft het kwik met maxima tussen 25 en 27 graden vergeleken met gisteren duidelijk wat achter. In de oostelijke helft kan het bij veel zon vanmiddag opnieuw tussen 32 en lokaal 34 graden worden.

Onweersbui

Er is bij dit alles flink wat zon, maar er zijn ook velden met hoge en middelbare bewolking zichtbaar die de zon wat in de weg kunnen zitten. Daarbij kan in het zuidwesten vanochtend al een buitje vallen. Vanmiddag en vanavond moet vooral in het oosten en noordoosten ook een verspreide onweersbui ontstaan. Doordat voor zo’n bui in de atmosfeer veel energie beschikbaar is, wordt dat meteen ook een forse bui.

Vanavond is het opnieuw lang warm, de komende nacht koelt het wat verder af dan in de voorgaande nacht. De temperatuur daalt tot tussen 17 en 21 graden. De buien zakken daarbij weer in. Morgen overdag is de atmosfeer zo vochtig en de onstabiliteit dermate groot dat – gemakkelijker dan vandaag – regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen. En dan verspreid over het land. Daar kunnen opnieuw forse buien tussen zitten. Hoewel er duidelijk meer bewolking is dan vandaag komt de zon er ook nog wel door. Er waait een meest zwakke westelijke tot noordwestelijke wind en het wordt tussen 20 en 25 graden.

Verschillen tussen noordwest en zuidoost

Na morgen komen we aan de flank van een lagedrukgebied in het zeegebied bij IJsland te liggen. De wind zoekt bij ons dan de zuidwesthoek op. Hiermee worden de verschillen in weer tussen het noordwesten en zuidoosten van Nederland geleidelijk groter. Donderdag lijkt een vrijwel droge dag te zijn met een afwisseling tussen wolken en zon en middagtemperaturen van 21 graden in het noordwesten tot 25 of 26 graden in het zuidoosten. De zuidwestelijke wind kan daarbij in de loop van de dag aan zee tot af en toe krachtig toenemen.

Vrijdag trekt een storing het land binnen. Valt uit de bewolking in de eerste helft van de ochtend in het uiterste westen en noordwesten nog wat regen, dieper landinwaarts gaat de activiteit er meer en meer uit. In het zuidoosten en oosten kan ook de zon er nog een deel van de dag doorkomen. Het wordt daarbij opnieuw tussen 21 en 26 graden.

In het weekend rustig weer

In het weekend lijkt het op de meeste plaatsen droog te blijven en bestaat het weerbeeld uit een afwisseling van stapelwolken en zon. Zaterdag verandert in de temperaturen niet veel, zondag lijkt het een tikkeltje koeler te worden. Het is daarbij heel rustig.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller