Na regen komt eindelijk weer wat zonneschijn...

Foto boven: De zon laat zich vandaag weer wat vaker zien - Jannes Wiersema

Het blijft een worsteling met het weer, deze junimaand. Gisteren viel in het zuidoosten van het land op diverse plaatsen tussen 20 en 40 millimeter regen. In de rest van het land was het minder en in het noordwesten en noorden zelfs vrijwel niets.

Vandaag komt het weer voor korte tijd onder invloed van een hogedrukgebied. Het trekt de komende nacht over het noorden van ons land naar het oosten. Voordat het zover is, voert een noordelijke wind vandaag eerst nog lucht van de Noordzee aan. Daarin laat de zon zich zien, vooral vanochtend, maar komen ook wolkenvelden voor. In het zuiden gaat het om restbewolking, horend bij de storing van gisteren, in het noorden om wolkenvelden vanaf de Noordzee. Later vandaag krijgen we een afwisseling van stapelwolken en zon. Een voordeel van het hogedrukgebied in de buurt is wel dat het vandaag een keer droog blijft. De noordelijke wind is matig, aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust tijdelijk vrij krachtig en de temperaturen lopen op tot tussen 17 graden op de Wadden en 22 graden, lokaal in Limburg.

Koude nacht

Vanavond en de komende nacht, op het moment dat het hogedrukgebied over het noorden van het land trekt, klaart het wel breeduit op. Doordat daarbij met name in het noorden van het land de wind wegvalt, kan het behoorlijk afkoelen. Op de koudste plekken in het noorden daalt het kwik tot ongeveer 5 graden. Daarbij ontstaat plaatselijk een mistbank. In het zuiden en zuidwesten wordt het niet kouder dan 10 tot 12 graden. En dat zijn de gebieden waar tegen de ochtend vanuit België ook alweer een beetje bewolking kan binnendrijven.

Stond de donderdag deze week steevast als een warme dag op de kaarten, nu het bijna zover is, lijkt het met de temperaturen toch wat tegen te vallen. Oorzaak hiervan is een storing, die vanuit het zuiden dichterbij komt. Niet alleen zorgt die er met het hogedrukgebied voor dat de boven Centraal-Europa aanwezige warme lucht onze omgeving toch niet weet te bereiken, ook komen weer wolken mee die zich in de loop van de dag vanuit het zuiden over het land uitbreiden. In de middag kan daaruit in het zuidoosten ook alweer een eerste bui vallen, vanuit België. Voor de wolken uit schijnt vooral in het midden en zuiden ook de zon wel een tijdje, maar de optelsom van alles maakt toch dat het niet de zomerdag wordt waar we zo naar uitkijken.

Vrijdag flinke buien

Vrijdag trekt het lagedrukgebied, dat morgen vanuit het zuiden al dichterbij komt, ergens over ons land naar het noorden. Over de precieze koers bestaan nog onduidelijkheden, als je de verschillende berekeningen met elkaar vergelijkt. Voor het weerbeeld maakt het waarschijnlijk niet uit. Wolken hebben de overhand en er kunnen een paar flinke buien vallen, mogelijk met onweer. Tussendoor laat ook de zon zich wel zien, maar het is weer te weinig om van een open weerbeeld te kunnen spreken. De wind is qua richting nog niet te verwachten, maar lijkt qua kracht niet sterker dan in het algemeen matig te zijn. Het wordt 18 tot 22 graden.

Ook zaterdag zijn we nog niet van de wisselvalligheid af. Net als voor vrijdag zijn de berekeningen er voor zaterdag nog niet helemaal uit. Een lagedrukgebied grijpt de macht, maar waar de kern ervan precies terechtkomt, weten we nog niet. Het kan zomaar zijn dat het systeem over het noorden van Frankrijk naar het oosten trekt, maar de mogelijkheid bestaat ook dat het centrum boven ons land of België terechtkomt. Hiervan zal afhangen in hoeverre de bijbehorende buien alleen het zuiden van het land aandoen, of uiteindelijk toch heel het land passeren.

Volgende week rustiger en warmer

Na zaterdag lijkt het allemaal wel rustiger en beter te worden. Een nieuw hogedrukgebied komt in onze buurt en kiest waarschijnlijk positie boven de Noordzee. Als dit zo is, blijft het vanaf zondag een paar dagen min of meer droog. Daarbij hebben we een afwisseling van zonnige perioden en wolkenvelden en lopen de temperaturen dagelijks tot tussen 18 en 23 graden op. Vooral vanaf woensdag zouden de temperaturen nog wat hoger uit kunnen komen. En als dat ook echt gebeurt, mogen we eindelijk van zomerweer spreken.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller