Koude start paasweekend; bijna -8 graden in de duinpannen
Reinout van den BornWe zijn koud aan het paasweekeinde begonnen. In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet vroor het op normale waarnemingshoogte bijna 8 graden, ook enkele meetstations van het KNMI kwamen tot lichte vorst.
De koudste plek in de duinpannen was Bol 2 waar de temperatuur op anderhalve meter hoogte tot -7,91 graden daalde. Aan de grond werd het er -7,98 graden. Camperduin werd tweede met -6,44 graden (aan de grond -7,79 graden) en Vogelmeer 3 eindigde met -5,19 graden (aan de grond -5,85 graden) op een derde plaats. In al deze pannen matige vorst dus.

Windverstoringen
Andere duinpannen kwamen tot lichte vorst, op één na. Dat was die bij Castricum. Daarin werd het niet kouder dan +4,52 graden (aan de grond +1,88 graden). Kennelijk had deze duinpan last van windverstoringen. Het verschil met Bol 2 was maar liefst 12,43 graden!
In het oosten van het land mag de afgelopen dagen dan behoorlijk wat regen zijn gevallen (vooral in het zuidoosten in totaal meer dan 20 en soms meer dan 30 millimeter), in het westen stelde de neerslag hoegenaamd niets voor. Daar houdt de droogte van de laatste tijd nog steeds volop aan. Het is waarschijnlijk ook hierom dat de temperaturen in de duinpannen de afgelopen nacht zo gemakkelijk daalden. En het toch weer op diverse plekken matig vroor.
Twee KNMI-stations met lichte vorst
Van de KNMI-stations waren Leeuwarden en Eelde de enige die het op normale waarnemingshoogte tot lichte vorst brachten. In beide plaatsen daalde de temperatuur op het meetstation op normale waarnemingshoogte tot -1,0 graden. Aan de grond was Eelde het koudst met -3,1 graden, Leeuwarden mat op een hoogte van 10 centimeter een laagste temperatuur van -2,3 graden. Andere stations met lage bodemtemperaturen waren Gilze-Rijen en Eindhoven met -2,7 graden, Berkhout met -2,2 graden en Enschede met -1,9 graden.
Vandaag schijnt verder de zon volop. Er waait een zwakke tot matige noordelijke tot noordoostelijke wind en de temperaturen lopen van noord naar zuid vanmiddag op tot tussen 15 en plaatselijk 18 graden. Op de Wadden is het enkele graden koeler.
Komende nacht twee bedreigingen
Vanavond zijn er eerst nog brede opklaringen, de komende nacht wordt het heldere weer van twee kanten bedreigd. In het zuiden neemt de bewolking toe op nadering van buien die over België dichterbij komen. Tegen de ochtend kunnen de eerste buien in Zeeland de grens oversteken. Later kan een enkele bui ook het zuiden van Brabant bereiken.
In het noorden zijn het laaghangende wolken die in de tweede helft van de nacht vanaf de Noordzee het land op komen. Verder kunnen daar mistvelden voorkomen. Voor de mist en laaghangende bewolking uit is in het noorden opnieuw lichte vorst mogelijk. In het zuiden blijft het onder de daar binnendringende bewolking met tussen 7 en 10 graden warmer.
Morgen in het zuiden al een bui
Morgen begint de dag vooral in het midden van het land nog met behoorlijk wat zon. In het zuiden ligt de bewolking, horend bij de buienrestanten daar. In het noorden hangt eerst de laaghangende bewolking. Terwijl de meeste laaghangende bewolking in het noorden in de eerste helft van de middag moet zijn verdwenen, zien we de wolken in het zuiden gedurende de ochtend langzaam naar het noorden trekken. Nieuwe buien bereiken Brabant rond 14 uur, al stelt de activiteit ervan op dat moment nog maar weinig voor.
In de gebieden waar de zon schijnt, kunnen de temperaturen tot tussen 17 en 20 graden oplopen. Op plekken waar het bewolkt is, is het een fractie minder warm. Verder waait de zwakke, aan zee soms matige wind uit veranderlijke richtingen.
Buien naar het noorden
In de avond en het eerste deel van de nacht trekken wolken en buitjes naar het noorden van het land en lijken met name daar wat actiever te worden. Op andere plaatsen stellen de neerslaghoeveelheden waarschijnlijk maar weinig voor. Er zijn ook opklaringen en tijdens die opklaringen en bij maar weinig wind kan het tot plaatselijk 3 graden afkoelen.
Maandag lijkt de wisselvalligste dag van het paasweekeinde te worden. Is het in de ochtend nog droog met een afwisseling van wolken en zon, in de middag komt vanuit het zuiden een storing dichterbij en trekken actieve regen- en onweersbuien over het land naar het noorden. Voor de buien uit kan het nog tussen 17 en 20 graden worden. Verder draait de zwakke tot matige wind die dag van eerst zuidoost tot oost naar zuid tot zuidwest, na de buien.
Ook dinsdag nog een bui, daarna langere tijd droog
Ook dinsdag kan nog een enkele bui vallen, bij dan temperaturen tussen 15 en 18 graden. Op woensdag komt in de regio van IJsland een nieuw hogedrukgebied tot ontwikkeling. Het krijgt een uitloper tot over de Noordzee die het weer bij ons ook gaat beïnvloeden. Het lijkt vanaf dan weer langere tijd droog te worden met een afwisseling van wolken en zon.
Doordat de wind voor langere tijd uit richtingen tussen noord en noordoost gaat waaien, blijven de temperaturen relatief gematigd. Is het dinsdag en woensdag overdag nog tussen 15 en 18 graden, vanaf donderdag en vrijdag stroomt iets koudere lucht binnen en valt het kwik enkele graden terug. Dat geldt zeker ook voor de nachten, met opnieuw vorstkansen.