In het (noord)westen verhoogd gevaar op natuurbranden

Foto boven: Vandaag is er wat meer bewolking - Jolanda Bakker

Je zou het niet zeggen na alle regen van de laatste tijd, maar in de kustgebieden in het westen en noordwesten wordt gewaarschuwd voor natuurbranden. Het gaat om het gebied tussen Katwijk en Noordwijk, de omgeving van Den Haag, Alkmaar en omstreken en Kennemerland. De rest van het land staat op het laagste niveau.

Sinds enkele jaren zijn er in Nederland, als het om het waarschuwen voor natuurbranden gaat, twee waarschuwingsniveaus. Het eerste niveau is het laagste, reguliere niveau en is altijd van kracht. Het twee niveau is meteen de hoogste alarmfase. De brandweer roept mensen dan op alert te zijn. De kansen op een natuurbrand zijn hoger dan gebruikelijk en dergelijke branden kunnen zich snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Zeker als het flink waait.

Jolanda weerverhaal
Vandaag is er wat meer bewolking - Jolanda Bakker

Meer mensen en wagens

Als het hoogste alarmniveau van kracht is, rukt de brandweer met meer mensen en wagens uit dan gebruikelijk. In dit geval gaat het om een verkenningsvoertuig, vier blusvoertuigen en een extra waterwagen met 10.000 liter. Ook gaan er officieren mee.

Mensen veroorzaken natuurbranden vaak zelf, door vuurvonken, sigarettenpeuken en barbecues. Als een bos droog is, is er nauwelijks iets voor nodig om een vuurzee te laten ontstaan. Daarbij zijn natuurbranden grillig en vaak moeilijk te bestrijden.

In de ochtend nog een lokale bui

Vandaag kan in de ochtend in het oosten nog een lokale bui vallen. Daarna breekt de zon een tijdje door. In de middag worden de wolken opnieuw dikker en kan een lokale bui vallen. In het uiterste oosten zou dat ook nog een flinke bui kunnen zijn, in de rest van het land lijkt het behoorlijk mee te vallen. De wind draait naar west tot zuidwest en neemt in het Zeeuwse kustgebied even tot vrij krachtig toe. Het wordt op veel plaatsen 23 tot 25 graden.

Vanavond en de komende nacht kunnen, vooral in het zuiden en het zuidoosten, nog een paar buien vallen. In het westen en noorden lijkt het al op de meeste plaatsen droog te blijven. De wind neemt af en draait geleidelijk overal naar het noordwesten. De temperatuur daalt op de meeste plaatsen tot 13 of 14 graden en er kan een grondmistbank ontstaan.

Morgen mooi zomerweer

Morgen brengt een hogedrukgebied mooi weer in Nederland. Er is weliswaar veel hoge bewolking in de lucht, maar daar schijnt de zon gemakkelijk doorheen. Boven het zuiden zijn eerst nog lager hangende wolken aanwezig, waaruit in het zuidoosten in de eerste helft van de ochtend nog een lokale bui zou kunnen vallen. Maar die bui verdwijnt snel. De wind is meest zwak en waait uit het noorden. En het wordt op veel plaatsen 23 of 24 graden.

Maandag en dinsdag komen we aan de westflank van het wegtrekkende hogedrukgebied in een zuidelijke wind terecht, die opnieuw warmere lucht aanvoert. Maandag kan het hierin bij veel zonneschijn tussen 23 en 27 graden worden, dinsdag worden in het binnenland op de meeste plaatsen temperaturen tussen 27 en 30 graden verwacht. In het zuiden zou het lokaal nog een graadje warmer kunnen worden. Het wordt in elk geval een op-en-top zomerdag.

Woensdag volgende storing

In de nacht naar woensdag en woensdag overdag passeert dan een volgende storing met een paar buien. Ook woensdag overdag kan nog een enkele bui vallen. Daarna vertoeven we enkele dagen aan de noordflank van een hogedrukgebied boven onder meer Frankrijk. Ook dan ziet het zomerweer er Nederland er nog steeds aangenaam uit. De zon komt er volop door, alleen vrijdag kan ook een enkel buitje vallen en de andere dagen blijft het meest droog.

Op veel dagen komt het kwik overdag wel tussen 20 en 25 graden uit, tijdens het weekend kan het nog een aantal graden warmer en dus zomers worden. Zeker in het zuiden van het land.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller