Het regent hitterecords op recordwarme aarde

Foto boven: De Nijl, tussen de zandduinen bij Aswan in Egypte. Hier is op 6 juni het Egyptische hitterecord verbroken - Wikipedia.

We staan er niet elke dag bij stil maar de wereld is nog steeds recordheet. Wie dacht dat de temperaturen, nu El Niño (de warme zeestroom langs de evenaar tussen Zuid-Amerika en Indonesië en Australië) voorbij is, wel wat zouden dalen, komen bedrogen uit.

Het was een droge melding van het account ‘Extreme Temperatures Around The World’, gisteren op X. ‘Duizenden en duizenden warmterecords worden dagelijks verbroken in een strook van Noord-Afrika, helemaal tot in Japan. In meer dan 160 landen is sprake van hitterecords. We maken iets mee wat nog nooit eerder is gebeurd’. En ja, in Nederland en omliggende landen is het inderdaad al een tijdje koel. Maar we hebben het al vaker aangegeven, het is een kleine, blauwe vlek op een verder donkerrood gloeiende plaat.

Lucht en water zijn recordwarm

Zowel op het Noordelijk als op het Zuidelijk Halfrond zijn de temperaturen nog steeds recordhoog. Hetzelfde geldt voor het zeewater. Berichten over hittegolven, extreme temperaturen, droogte, watergebrek, branden en andere vormen van weergerelateerde overlast zijn dagelijks in het nieuws, maar maken eigenlijk nauwelijks indruk meer.

Dichtbij huis was het de extreme hitte in Griekenland en Turkije die even koppen maakte. In Griekland kwamen – op uiteenlopende plaatsen – in totaal 5 toeristen om, waarschijnlijk door oververhitting. Vaak waren ze alleen op pad en mogelijk raakten ze daarbij door de hitte bevangen. Sommige van die toeristen werden ook voor langere tijd vermist. En in Egypte werd op 6 juni met 49,6 graden een nieuw hitterecord allertijden voor dat land neergezet,

Extreme hitte Turkije

Mensen die recent in Turkije met vakantie waren, werden daar met temperaturen tot soms 45 graden geconfronteerd. Voor sommigen was dat een dermate confronterende ervaring dat ze – eenmaal weer thuis – lange tijd nodig hadden om ervan te herstellen en bij te komen.

In het grensgebied tussen de VS en Mexico woedt al enige tijd, evenals in vrijwel heel Mexico zelf overigens, een helse hittegolf. Sommige delen van die regio hebben al een jaar geen of nauwelijks regen meer gehad. De hoop is er nu gevestigd op een bijna tropische storm op de Golf van Mexico, die in de kustregio’s in elk geval flink wat regen gaat brengen. Mogelijk vormt dat een verlichting voor het watertekort, waarover beide landen met elkaar in de clinch liggen.

Ook andere continenten heet

Berichten over extreme hitte komen ook dagelijks uit grote delen van Afrika, uit Azië (denk aan India en delen van China) en uit Japan. Het is eigenlijk teveel om goed te kunnen bevatten, maar toch ook weer niet. Op een recordwarme aarde kan het niet anders dan warmterecords regenen. En die aarde is recordwarm. De oorzaken daarvan kennen we allemaal. En zolang er niet veel verandert, zal het ook in de toekomst steeds weer nieuwe warmterecords blijven regenen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller