Grote delen Europa kregen noodweer over zich heen

Foto boven: Een bliksem van wolk tot wolk - André Karwath.

Het was misschien niet helemaal het catastrofale noodweer dat hier en daar werd verwacht, maar grote delen van Europa kregen gisteravond en de afgelopen nacht wel met hevig onweer te maken. Allerlei vormen van extreem weer zaten er tussen.

Het meest opvallend het dichtstbij een catastrofe zat de buienlijn die lang boven de Alpen, in een strook van het Aostadal in het noordwesten van Italië richting de hoge Alpen in het Zwitserse Wallis zichtbaar was. Deze buien bleven min of meer op hun plaats hangen en hebben tegen de bergen aan op meerdere plaatsen zeker 100 millimeter of nog meer aan regen achtergelaten. Het water kon er alleen omlaag, de dalen in. En deed dat met volle kracht.

Indrukwekkende beelden uit de Alpen

De beelden waren indrukwekkend. Rivieren braken door hun oevers heen. Het water stroomde met een kracht waar niets tegen bestand was. De schade in het gebied moet groot zijn. Ook Zermatt bij de Matterhorn deed mee, voor de tweede keer in korte tijd. De plaatselijke rivier de Vispa trad opnieuw buiten haar oevers. De Alpen beleven een ongekend nat jaar. De combinatie van smeltwater en hevige regenval levert steeds weer enorme overlast op.

Andere regio’s die ervan langs kregen, lagen gisteren in de loop van de middag en avond eerst in Centraal-, Oost- en Noordoost-Frankrijk. In het Centraal-Massief werd grote hagel gemeld en kwamen straten onder water. De bliksem sloeg er spectaculair in. In de stad Troyes deed zich een valwind van 130 kilometer per uur voor. In het noordoosten van Frankrijk werden hagelstenen met een doorsnede van minstens 7 centimeter aangetroffen.

Luxemburg en Saarland

Hoe verder noordoostelijk de buien kwamen, hoe meer ze samenklonterden tot grootschalige systemen. Een daarvan trok over Luxemburg. In het zuiden van het land leverde dit grootschalige overstromingen op. Deze bui liet op een bepaald moment ook krachtige rotatie zien, maar tot een tornado is het voor zover nu bekend niet gekomen. Daarna trokken de buien verder het Duitse Saarland in, ook een gebied dat de laatste tijd al vaker door noodweer is getroffen. Hoewel het er enorm tekeer ging, bleef grootschalige overlast deze keer uit.

Opvallend aan de Duitse onweerscomplexen was dat ze erg snel naar het noordoosten bewogen. Dat heeft de ergste overlast wellicht tegengehouden. Het was gewoon snel weer voorbij. Wel lagen veel mensen er de afgelopen nacht een tijdje wakker van het onweersgeweld, dat nog steeds her en der hagel, zware windstoten en kortdurende wateroverlast veroorzaakte. Blikseminslag in een trein op het spoorvak Hannover-Minden was er de oorzaak van dat het treinverkeer daar moest worden stilgelegd. Vanochtend was dat nog steeds zo. Vroeg in de ochtend trokken de buien via Noordoost-Duitsland naar Polen weg.

Ook in Nederland nog iets

Ook in Nederland kregen we nog iets van het Europese noodweer mee, zij het in beschaafde vorm. Na een prachtig, zonnige dag met temperaturen tot 27,2 graden in Arcen, raakte het gisteravond bewolkt. Twee lijnen met buien trokken het land in, geen van beide was echt actief. Alleen in het uiterste oosten werd lokaal nog wat onweer gemeld. Op dit buiencomplex ontstond wel de hevige bui die er in Dortmund de oorzaak van was dat de EK-wedstrijd tussen gastland Duitsland en Denemarken voor ongeveer 20 minuten moest worden stilgelegd.

De afgelopen nacht kwamen we aan de rand van het noodweer in Duitsland te liggen. Een actieve regenzone (met soms ook onweer daarin) kwam over het zuidoosten en oosten van het land te liggen. In een smalle strook van Zuid-Limburg richting het oosten van de Achterhoek en Oost-Twente viel op veel plaatsen tussen 20 en 25 millimeter regen. Een stukje verder naar het westen was het 10 tot 20 millimeter. Ten westen van de lijn Den Bosch-Wageningen-Emmen bleef het overal droog. Er is geen melding gedaan van wind of overlast in Nederland.

Koele en wisselvallige week

Nu het noodweer voorbij is, beginnen we in grote delen van Europa aan een koelere en wisselvalligere periode. Dat geldt ook voor ons in Nederland. De komende week is het wisselvallig met iedere dag wel de passage van een storing met bewolking en een oplevende buiigheid. Tussendoor laat ook de zon zich zien. Er waait een zuidwestelijke wind en de temperaturen komen de meeste dagen niet hoger dan tussen 17 en 21 graden uit.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller