Europaweer: de rollen liggen nog steeds min of meer vast

Foto boven: Lenticulariswolken boven IJsland - Geert Molema

De rollen in het Europese vakantieweer liggen nog steeds min of meer vast. Voor heet en zonnig weer moet je in de landen rond de Middellandse Zee, het zuidoosten en oosten van Europa zijn. Koeler weer treffen we in ons deel van Europa aan en op de grens tussen de twee en in het relatief koele gebied vinden we ook de plekken met neerslag terug.

Veel zon, een zinderende lucht en bruine velden. Het zijn de beelden die we de komende tijd in het zuiden en zuidoosten van Europa zien. Met direct aan zee de hoogste temperaturen vaak in de loop van de ochtend en in de middag op de stranden een invallende zeewind. Wat dieper landinwaarts en in de steden profiteer je nauwelijks van die zeewind en is het gewoon ontzettend warm. Met ook in de avond en in de nachten een warmte die lang blijft hangen.

Lenswolken IJsland
Lenticulariswolken boven IJsland - Geert Molema

Heet Middellandse Zeegebied

Op deze manier zijn er in Spanje, Italië, Griekenland en Turkije bijna dagelijks wel plaatsen die aan een temperatuur van 40 graden toekomen. Op de Balkan en in het zuidoosten van Frankrijk wordt het regelmatig meer dan 35 graden en in het oosten van Duitsland en in Polen komt de temperatuur regel=matig aan 30 graden toe of wordt het nog iets warmer.

Buien vallen de komende tijd in de landen rond de Middellandse Zee niet. Een enkele storing die over het midden van Europa naar het oosten trekt, kan op termijn de Balkan wel bereiken. Vooral laat volgende week is dat het geval. Met uitzondering van Griekenland en Turkije neemt in het zuidoosten van Europa de kans op onweer dan toe. Het blijft er wel erg warm.

Hier blijft echte zomer nog uit

Het is het type zomerweer waarvan we in Nederland dit jaar nog maar weinig hebben gehad. Bij ons is het vaak vochtiger, door de vele regen die er het laatste jaar is gevallen, en zien we overdag als de zon er een doorkomt ook bijna altijd stapelwolken. Verder zien we hier ook geregeld storingen voorbijkomen die de buiigheid vergroten of het een tijdje laten regenen.

Veel regen is de afgelopen tijd ook gevallen in het Alpen. Hoewel er de eerste dagen nog weinig verandert in het wisselvallige weer, lijkt het in de periode daarna allemaal wel wat beter te worden. Dan kunnen de rivieren daar eindelijk eens echt werk maken van het afvoeren van het vele water, dat ook daar is gevallen.

Niet helemaal droog in de Alpen

Helemaal droog wordt het in de Alpen volgende week nog niet, maar er is wel meer ruimte voor de zon. Slechts af en toe komt nog eens een storing voorbij die de buiigheid dan wel tijdelijk laat opleven. Nu moet hierbij wel gezegd worden, dat de zomer in het hooggebergte wel de natste tijd van het jaar is, door de regen- en onweersbuien die als gevolg van de dagelijkse gang steeds weer tegen de bergen aan ontstaan.

In het koele gebied brengen lagedrukgebieden wisselvallig weer in een strook van Ierland en Schotland naar Scandinavië. Dat blijft ook volgende week zo. De verandering zit, behalve in het eerder al besproken Alpengebied, ook bij ons en in Frankrijk. Is het hier tot en met het weekend nog wisselvallig, als nog een laatste lagedrukgebied passeert.

Volgende week stabilisatie

Vanaf begin volgende week splitsen zich van het hogedrukgebied bij de Azoren enkele aparte hogedrukcellen af die het weer in steeds grotere delen van Noordwest-Europa stabieler maken. Frankrijk komt daarbij als eerste aan de beurt, de landen van de Benelux komen later volgende week aan de beurt. Dit levert een paar dagen met behoorlijk wat zon en droog weer op. En ook hogere temperaturen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller