De ban is voor nu even gebroken

Foto boven: De groenexplosie op de heide bij Hilversum - Chris Meewis

De ban lijkt voor nu even gebroken. Na de buien van zondag heeft het gisteren opnieuw op veel plaatsen geregend. Het natst was het in het noordoosten, delen van Flevoland en in het noorden van Limburg, waar 15 tot 20 millimeter viel.

Advertentie

Niet overal was het feest. Zo kregen het zuidwesten en westen van het land duidelijk minder dan de rest, met uitzondering van de omgeving van Zoetermeer. Ook een strook van de Achterhoek naar het centrale deel van Friesland was relatief gezien minder af. Dat kon niet van Noordoost-Nederland worden gezegd, waar ze wel het langst op de regen moesten wachten.

De groenexplosie op de heide bij Hilversum - Chris Meewis
De groenexplosie op de heide bij Hilversum - Chris Meewis

In de ochtend warmde het snel op

De buien kwamen na een warme dag. In de ochtend scheen de zon nog op veel plaatsen en waaide er een warme zuidoostelijke wind. De temperaturen liepen snel op. Alleen het uiterste zuidwesten van het land haalde de grens van 20 graden niet. Vlissingen kwam niet verder dan 16,4 graden, Enschede en Nieuw-Beerta waren met 24,2 graden het warmst.

Gedurende de ochtenduren was al wel duidelijk dat de lucht behoorlijk veel vocht bevatte. Het voelde daardoor bijna zomers aan buiten de deur. In de middag drong bewolking vanuit het zuiden het land binnen. Ondanks het verdwijnen van de zon bleef het nog warm.

Al snel kwamen de eerste buien er achteraan

Al snel kwamen de eerste buien er achteraan. Vanuit het zuiden, maar ook vanuit het oosten. Later ontstonden meerdere lijnen die soms langere tijd boven hetzelfde gebied bleven slepen. De actiefste buien waren voor het noordoosten, waar de meeste energie in de lucht zat. Dat was tenslotte ook de plaats waar de temperaturen het verst waren gestegen.

Advertentie

Vooral in het noordoosten en oosten werd bij diverse van de buien ook flink onweer gemeld. Weerman Robert de Vries hoorde het rond 16.45 uur in zijn woonplaats Emmeloord voortdurend rommelen. Rond 17 uur sloeg vlakbij hem een bliksem in die met een geweldige knal gepaard ging. Een stukje verderop sloeg bij sommige bewoners de aardlekschakelaar eruit en was de stroom er even af. Mogelijk sloeg de bliksem op een boom of een hijskraan in.

In mijn eigen woonplaats geen onweer

In mijn woonplaats Velp onweerde het niet. De buien kwamen aan het einde van de middag zeer aarzelend op gang. Tijdens de passage van de eerste twee lijnen werd de weg nog niet nat. De derde lijn zag er aan het begin van de avond veelbelovender uit. De eerste bui ervan werd al door flinke windvlagen voorafgegaan en uiteindelijk begon het toen ook echt te regenen. Tijdens de passage ervan kwam in eerste instantie ongeveer 5 millimeter omlaag.

Daarna leek het voorbij, maar korte tijd later begon het als verrassing toch weer flink te regenen. De achterzijde van de neerslagzone groeide boven onze omgeving nog tot twee keer toe aan. Terwijl je de opklaringen in het zuiden al klaar lagen, regende het de facto nog een tijdje flink door. En zo kwam de neerslaghoeveelheid uiteindelijk op 6,6 millimeter uit.

Je zag het buiten bijna groener worden

Tijdens de regen zag je de natuur bijna groener worden. Hoewel in de bodem door de regen van de laatste twee jaar echt nog wel vocht voorradig is, was het voor al die gewassen die hun water uit de droge toplaag halen toch wel nijpend geworden. Nu zag je pas wat het water, toen dat er eenmaal kwam, allemaal deed. We hebben de afgelopen dagen een groenexplosie gezien.

De grote vraag is nu natuurlijk of de ban ook voor langere tijd gebroken is. Dat staat nog te bezien. Hoewel we ook vandaag, morgen en mogelijk zelfs vrijdag met name in het oosten nog wel vaker regen verwachten, is dat voor het westen waarschijnlijk al niet meer weggelegd. Vanaf het paasweekeinde zien we de luchtdruk in het noorden steeds verder oplopen, waarover straks in een apart verhaal op deze site meer. En dan wordt het overal al weer lastiger.

Later opnieuw hogedrukgebieden?

Hoe het ook zij: een beetje regen hebben we op veel plaatsen inmiddels wel gehad en de maand april is inmiddels ook natter dan de maand maart, die wel heel erg weinig neerslag gaf. Maar die maand was dan ook record droog. We zullen zien hoe het de komende tijd verder gaat.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie