Op de Oceaan volgen we orkaan Kirk, omdat het erop lijkt dat de resten van deze orkaan volgende week bij Europa aankomen. Kirk is in een dag tijd enorm veel sterker geworden en tot een orkaan van de derde categorie uitgegroeid. Rond de kern worden nu windsnelheden van 200 kilometer per uur gemeten. Volgende week donderdag zou (ex-)Kirk als een zeer sterke depressie in het Noordzeegebied kunnen aankomen.
Omdat Krik zich nog steeds in een omgeving bevindt waar de atmosferische omstandigheden uitermate gunstig zijn voor verdere intensificatie, wordt verwacht dat Kirk binnen nu en een dag nog verder aan kracht zal winnen. Daarbij kan hij een orkaan van de vierde, misschien van de vijfde categorie worden. Nu wordt door de orkaan nog geen land bedreigd.
Geleidelijke bocht
Op dit moment trekt de orkaan naar het noordwesten, maar de komende dagen wordt een geleidelijke bocht verwacht. Eerst naar het noorden en later naar het noordoosten. Uiteindelijk komt het – dan lagedrukgebied – Kirk in de westelijke stroming op de Oceaan terecht en wordt zo naar Europa gedreven. Doordat Kirk de komende dagen steeds groter wordt en dus een enorm windveld met zich meebrengt, zal het – ook als de orkaan tot een ‘normaal’ lagedrukgebied is omgetoverd – nog een tijd duren voordat hij getemd wordt.
Dat is mooi te zien in de berekeningen van de nieuwste run van het ECMWF vanochtend. Hierin pakt de straalstroom de orkaan op een zeer zuidelijke positie op, waarna de ex-Orkaan volgende week woensdag langs de noordwestpunt van Spanje scheert en daarna – opnieuw in activiteit toenemend – via Noordwest-Frankrijk en het Kanaal naar het Noordzeegebied trekt, waar de stormdepressie vervolgens op donderdag passeert.
Weerkaart zeer indrukwekkend
De bijbehorende weerkaart ziet er indrukwekkend uit. Het lagedrukgebied zou, als deze weerkaarten uitkomen, met een kerndruk van 965 hPa onze westkust passeren. Daarbij zou het aan de westkust, op het IJsselmeer en in het Waddengebied tot een zware of zeer zware storm kunnen komen, windkracht 10 tot 11 met vlagen tot 150 kilometer per uur. Geen aanlokkelijk vooruitzicht kortom, want dit is het type storm dat veel schade aanricht.
Ook het GFS, het Amerikaanse model, brengt de restanten van Kirk uiteindelijk in het Noordzeegebied, maar wel een dag later en in de uitwerking iets minder extreem. Ook dan zou er echter nog een flinke storm met zeer zware windstoten voor ons uit de bus komen.
Goed blijven volgen
Al met al blijft het de komende dagen interessant om de ontwikkelingen rond Kirk te volgen. Gelukkig is het moment waarop het systeem bij Europa aankomt nog ver weg en kan in de tussentijd veel veranderen. Maar dat er in de periode rond volgende week donderdag en vrijdag iets zou kunnen gebeuren, is ook in de nieuwe pluim al wel te zien.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller