Vandaag voor het eerst zomers onweer

Foto boven: Een binnenvaartschip komt in de buurt van Culemborg voorbij - Cynthia van Leusden

De lente, als overgangsseizoen tussen winter en zomer, biedt herkenbare momenten die je bijna ieder jaar tegenkomt. Zo is er eerst vaak een droge fase, waarna de lucht een stuk vochtiger wordt. En als dat eenmaal is gebeurd, is ook het eerste zomerse onweer meestal niet ver weg. De vochtige lucht is er nu al, het onweer komt later vandaag.

Advertentie

Met name in het oosten en noordoosten van het land kunnen later vanmiddag een paar fikse onweersbuien vallen, mogelijk met kleine hagel en ook windstoten. Het KNMI heeft op dit moment voor Drenthe en Groningen een code geel afgegeven voor onweer.

Een binnenvaartschip komt in de buurt van Culemborg voorbij - Cynthia van Leusden
Een binnenvaartschip komt in de buurt van Culemborg voorbij - Cynthia van Leusden

Veel hangt van de temperaturen af

In de rest van het land komen de buien ook, vanaf een uur of één vanmiddag vanuit het zuiden, maar lijken ze vooralsnog minder zwaar te zijn. Veel zal afhangen van het tempo waarin de temperaturen tijdens het zonnige weer van vanochtend de hoogte in schieten.

Nadat de eerste helft van de lente vooral door erg droge en zonnige omstandigheden werd gekenmerkt, is de lucht vanaf het afgelopen weekend een stuk vochtiger geworden. Dat verschil merken we vooral aan de temperaturen in de nachten.

Nachten zijn warmer geworden

Was het gedurende de eerste helft van de lente vaak zo dat het in de nachten, door de combinatie van de droge lucht en de droge bodem snel afkoelde met vaak nog vorst, nu lukt dat door de vochtige lucht niet meer. Het is in de nachten een stuk warmer geworden.

Advertentie

Ook speelt sinds afgelopen zondag bewolking een rol in het weer. Zondag waren de wolken dik genoeg om voor het eerst sinds lange tijd regen te brengen. In flinke delen van het land viel tussen 3 en 7 millimeter, maar er waren ook nog plekken die door de regen werden overgeslagen. De droogte is door die eerste regen van zondag zeker niet doorbroken.

Warmst van Europa

Was het gisteren een heerlijke dag met flink wat zon, stapelwolken en temperaturen die op veel plaatsen tussen 16 en 20 graden opliepen, vandaag wordt het nog een stukje warmer. Een zuidoostelijke wind voert behoorlijk warme lucht aan, waarin de temperaturen bij veel zon in het oosten en noordoosten tot 23 of 24 graden kunnen oplopen.

Daarmee horen we bij de warmste plaatsen van het gehele continent. En doordat de lucht daarbij erg vochtig is, voelt het ook nog eens echt zomers warm aan buiten de deur.

Tegelijkertijd dringt minder warme lucht vanuit het zuidwesten in de richting van Nederland op. De voorste begrenzing daarvan bereikt het zuiden van het land rond 13 uur. Overigens kunnen voor de buienlijn uit vanochtend in het zuidwesten ook al enkele buien vallen. De buienlijn bereikt het uiterste noordoosten van het land aan het begin van de avond.

Zwaarste buien in oosten en noordoosten

Doordat de temperaturen aan de voorzijde van de buien in het oosten en noordoosten het langst de tijd hebben om te stijgen en het daar het warmst wordt, kunnen de buien daar ook het zwaarste uitpakken. Er is dan kans op hagel met een doorsnede van tot ongeveer een centimeter en er kunnen windvlagen optreden met snelheden tot 60 of 70 kilometer per uur. Hoe verder naar het zuidwesten, des te rustiger verloopt de passsage van de buienlijn. Toch kan ook in het zuiden van het land regionaal kortdurend onweer optreden.

Later vanavond trekken de buien via het noordoosten het land uit en vanaf middernacht moet het op de meeste plaatsen weer droog zijn. Daarna zijn er opklaringen en dalen de temperaturen op de meeste plaatsen tot tussen 8 en 11 graden.

Vanaf morgen in de koelere lucht

Vanaf morgen liggen we in Nederland een aantal dagen ten westen van de overgangszone met de warme lucht in Centraal-Europa. Die overgangszone komt een tijdje boven Duitsland terecht. Aan de koele kant wurmt zich er in onze omgeving een klein hogedrukgebied in. Boven Duitsland komt juist een lagedrukgebied te liggen, afkomstig vanuit het kleddernatte Noord-Italië.

Bij ons is het hierdoor woensdag en donderdag meest droog (in het oosten kan wel af en toe een beetje regen vallen), maar bewolkt en ook koel. Vooral donderdag komen de temperaturen vrijwel nergens aan 15 graden toe, en ook vrijdag kan dat gebeuren.

Paasweekend nog onzeker

In het paasweekend wordt de verwachting wat onzekerder. Terwijl de temperaturen weer wat hoger uitpakken, wisselen wolken en de zon elkaar af en kan plaatselijk nog steeds een beetje regen of een bui vallen. Vooral eerste paasdag zou het op veel plaatsen droog kunnen blijven. Verder is er niet al teveel wind en wordt het zondag en maandag tot rond 18 graden.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie