Vandaag kan het al tropisch warm worden

Foto boven: De heide bij Boeschoten - Reinout van den Born

Het gaat hard met de zomer. Werd het gisteren in het zuiden op een aantal plaatsen al 27 graden, vandaag komt de tropische grens van 30 graden in zicht. En dan gaat het toch snel. Als het weer maar wil, wordt het in Nederland tegenwoordig vanzelf warm.

Voor het bepalen van de maximumtemperaturen op leefniveau kijken we vaak naar de temperaturen zoals die op 1500 meter hoogte boven Nederland worden berekend. De 27 graden van gisteren speelde zich af onder een bovenlucht die op 1500 meter hoogte een temperatuur van 9 of 10 graden had. Om bij de grondtemperatuur te komen, mochten we daar bij veel zon en niet al teveel wind dus 17 of 18 graden bij optellen. Voor vandaag wordt een bovenluchttemperatuur van 11 of 12 graden berekend. Tellen we daar net als gisteren 17 of 18 graden bij op, dan komen we bij een maximumtemperatuur van 29 of 30 graden uit.

Felle zon

Bij dit alles schijnt de zon vandaag weer fel. Er wordt een erg hoge zonkracht van 7 tot 8 berekend. Met een onbeschermde huid kun je maar tien minuten in de zon zitten en dan begin je al te verbranden. Verder kan net als gisteren op de stranden een zeewind invallen. Eerst wordt het ook daar warm, maar zodra de zeewind invalt, doet de temperatuur een stapje terug en zal het duidelijk frisser aanvoelen. In het binnenland is het alleen een platte stapelwolk die de hete zon heel even zou kunnen tegenhouden, verder is er niets aan de hand.

Ook morgen is het heet en zonnig. Dan kunnen de temperaturen in het zuiden en oosten lokaal tot 31 graden oplopen, in de Achterhoek wellicht tot afgerond 32 graden. Terwijl de stapelwolken in het binnenland een fractie groter uitpakken dan vandaag, kan aan zee opnieuw een zeewind opsteken. De komende nacht is overigens al behoorlijk warm. In het noorden kan het nog tot 15 graden afkoelen, in het zuiden wordt het niet kouder dan 18 graden.

Donderdag een warme dag

Ook donderdag is nog een warme dag met in het binnenland tropische temperaturen. Wel wordt de lucht wat onstabieler, waardoor stapelwolken verder uitgroeien en in de middag zelfs een lokale regen- of onweersbui kan ontstaan. Op de meeste plaatsen lijkt het echter droog te blijven. Eerst is er daarbij maar weinig wind, later steekt een matige westelijke tot zuidwestelijke wind op en begint minder warme lucht het land binnen te stromen.

Vrijdag ligt een storing met en paar regen- en onweersbuien in de ochtend mogelijk nog boven het oosten van het land. Later in de ochtend wordt het overal droog en komt de zon er vanuit het westen weer mooi door. Met temperaturen die van noordwest naar zuidoost tussen 17 en 22 graden uitkomen, is het wel duidelijk koeler dan in de dagen ervoor.

Onzeker vervolg

Het verdere vervolg is nog onduidelijk, zo vertelden we gisteren ook al op deze site. Een belangrijke leidraad deze zomer voor de weersontwikkeling is het gedrag van de NAO-index. Is een positieve index gunstig voor het zomerweer bij ons, een negatieve index is dat een stuk minder. De afgelopen dagen tekende zich in de – nu nog positieve – NAO-index een omslag af. Volgens de laatste berekeningen wordt die steeds minder duidelijk. Nu lijkt het erop dat de NAO-index ook op de wat langere termijn positief blijft, zij het wel iets minder dan nu.

Is het Amerikaanse model er nog heilig van overtuigd dat het in Nederland vanaf vrijdag voor langere tijd met de zomer gedaan is, bij het leidende Europese model zie je de twijfel al toeslaan. De hoofberekening van het model van gisteren 12 UTC laat de hogedruk bij Nederland in het nieuwe weekend vrijwel meteen herstellen. In dat geval zou het zonnige weer al vrij snel weer terugkeren, met temperaturen die opnieuw tot zomerse waarden kunnen stijgen. Een echte weersomslag wordt daarmee tot begin volgende week uitgesteld.

Interessant om te zien wat er gebeurt

Ook in de extra berekeningen van het Europese model zien we, ondanks het feit dat die nog wel op verkoeling van het weer vanaf vrijdag hinten, dat de onzekerheid is toegenomen. Het zal interessant zijn om te zien wat hiermee in de komende berekeningen gebeurt.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller