Vandaag doet het weer even aan de herfst denken

Foto boven: Vakantie in eigen land - Jolanda Bakker.

Terwijl er op de lange termijn aanwijzingen zijn dat de zomer een doorbraak kan forceren, merken we daar vandaag nog niet meteen veel van. Sterker nog; door de vele wind, de buien en de gematigde temperaturen doet het eerder aan de herfst denken.

Brenger van het onrustige weer van vandaag is een klein, maar venijnig lagedrukgebied dat over de Noordzee naar het zuiden van Noorwegen trekt. Het lijkt wel een beetje op het lagedrukgebied dat vorig jaar op 5 juli in Nederland storm Poly bracht. Het blijft deze keer alleen wat verder bij ons vandaan waardoor de effecten ook minder extreem zijn. Toch gaan we er vandaag in de vorm van de wind en de buien wel het nodige van merken.

Eerst een koufront, daarna de wind

Het begint later vanochtend en in de eerste van de ochtend met de passage van een koufront. Het brengt vooral in het noorden van het land een aantal buien met zich mee. Verder naar het zuiden trekt de bewolking wel over, maar stellen de buien minder voor. De zuidwestenwind trekt aan zee aan tot hard en aan de westkust kunnen zware windstoten optreden met snelheden tot 95 kilometer per uur.

Vanmiddag komt het lagedrukgebied boven het midden van de Noordzee uit. Het actiefste windveld passeert het Waddengebied. Daar kan de zuidwestenwind een tijdje tot stormachtig aantrekken met windvlagen tot zo’n 100 kilometer per uur. In het binnenland is de wind vrij krachtig of krachtig en eveneens sterk vlagerig. Het weerbeeld bestaat uit een afwisseling van zon en stapelwolken met vooral in de kustgebieden nog een enkele bui. In het binnenland overheersen de droge perioden. Het wordt van west naar oost 18 tot 22 graden.

Vanavond rustiger

Vanavond verdwijnen de laatste buien, neemt de wind weer af en komt de zon er nog even door, de komende nacht zijn er opklaringen. De wind is aan zee nog af en toe vrij krachtig, in het binnenland zwak tot matig en de temperaturen dalen tot 11 graden op de koudste plaatsen in het binnenland en 15 of 16 graden op de plekken waar de wind van zee komt.

Morgen is er vrij veel bewolking en vallen een paar buien, de actiefste in het westen en noorden van het land. In het zuiden en oosten is het vaker droog, maar blijven de buien ook niet helemaal uit. Er waait een matige, aan zee af en toe krachtige zuidwestelijke wind en de temperaturen lopen in de middag op tot tussen 17 graden in het noordwesten en 21 in Limburg.

Maandag en dinsdag een hogedrukgebied

Begin volgende week passeert op maandag en dinsdag een hogedrukgebied. Maandag wordt het al rustig met een laatste buitje, een afwisseling tussen stapelwolken en zon en een vrijwel wegvallende wind. De temperaturen kunnen van west naar oost dan tot tussen 20 en 24 graden oplopen. Dinsdag bevinden we ons aan de zuidzijde van het hogedrukgebied dat verder noordelijk trekt in de richting van Scandinavië. Er steekt bij ons een oostelijke wind op die veel warmere lucht aanvoert. Op veel plaatsen wordt het bij veel zon dan ook zomers met temperaturen die vrij algemeen tussen 25 en in Limburg lokaal 30 graden oplopen.

Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag komt het weer onder invloed van een lagedrukgebied dat vanuit het zuidwesten dichterbij komt. Het brengt regen- en onweersbuien met zich mee die aan minder warme lucht voorafgaan, waarin we vanaf woensdag terechtkomen. De temperaturen doen dan ook een duidelijk stap terug. Wat de eerste dagen wel blijft, is de wisselvalligheid. Er kunnen nog steeds een paar buien vallen.

Na donderdag opnieuw beter

Na donderdag komt een nieuw hogedrukgebied, met centrum op de Oceaan ten westen van de Britse eilanden, in de buurt en lijkt het weer bij ons opnieuw geleidelijk op te knappen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller