Grote temperatuurverschillen en verrassend pittige buien
Reinout van den BornVoor wat het weer betreft, was het gisteren een erg interessante dag. Met grote temperatuurverschillen, variërende windrichtingen en het ontstaan van enkele buien die lokaal verrassend zwaar uitpakten en hier en daar ook onweer brachten.
Het begon al in de nacht met opnieuw lichte vorst in enkele duinpannen. En dat na een dag waarop het in het West-Brabantse Woensdrecht 29,5 graden was geworden. Vorst dus en bijna tropische temperaturen gedurende hetzelfde etmaal. Heel bijzonder.

Uit een ander vaatje
Was het donderdag nog op de meeste plaatsen voluit zonnig, gisteren was aan het begin van de dag meteen al te zien dat het weer uit een ander vaatje tapte. Op veel plaatsen in de zuidelijke helft van het land ontstonden spontaan stapelwolken, die opvielen doordat ze zo’n hoge basis hadden. Ook schoten de temperaturen er als een raket omhoog.
In het noordwesten en noorden van, waar de wind al een noordelijke component had, ging het allemaal een stuk rustiger. Daar bleven de temperaturen achter. En was eerst de zon nog mooi te zien. Intussen kwamen er in de zuidelijke helft wel steeds meer wolken.
Vlak lagedrukgebied
Een erg vlak lagedrukgebied trok van zuidwest naar noordoost over het land. Precies over de lijn die de grens markeerde tussen de erg warme lucht boven de zuidelijke helft en de al koelere boven het noorden. Aan de achterzijde van de kern van het lagedrukgebied draaide de wind vanuit het westen op steeds meer plekken naar noordelijke richtingen, waardoor de koelere lucht boven het noorden later op de dag vorderingen kon maken.
Daar waar de meeste modelberekeningen niet veel verwachtten waar het om neerslag ging, ontstonden toch een paar buien, met een vrij hoge wolkenbasis. Blijkbaar waren de door het lagedrukgebied gegenereerde stijgbewegingen toch genoeg om ze op de rails te zetten. En daarbij kwamen ze actiever uit de bus dan het zich eerst liet aanzien.
Eerst was het op de Veluwe raak
In de loop van de ochtend was het bij voorbeeld boven de Veluwe raak. Een kleine, maar felle bui trok van Bennekom naar de vliegbasis Deelen en groeide onderwijl uit tot een bui die in de kern even een neerslagactiviteit van rond 40 millimeter per uur had. In Bennekom stortte het dan ook even flink, daarna profiteerde de Veluwse natuur van de bui. Op de vliegbasis Deelen liet de minibui in korte tijd toch nog een hoeveelheid van ruim 4 millimeter achter.
Daarna ontstond boven het IJsselmeer en Flevoland een rijtje buien met onweer dat naar het oosten trok, in de richting van Overijssel en Drenthe. Ook hier zaten kleine, maar pittige buien tussen die op sommige plaatsen in korte tijd 15 millimeter achterlieten. De plekken waar ze voorbij kwamen, fristen er helemaal van op. Bewoners toonden zich blij met de regen.
Op de meeste plaatsen bleef het droog
Op de meeste plaatsen in Nederland bleef het echter droog. Daarbij zagen we overdag grote temperatuurverschillen. Werd op Vlieland door de noordelijke wind van zee niet warmer dan 15,9 graden, in het midden en zuiden van het land steeg het kwik op veel plaatsen tot tussen 25 en 28 graden. Arcen en Ell in Limburg waren het warmst met 28,5 graden.
In de loop van de middag dreef alle bewolking naar het noordoosten weg en brak de zon overal opnieuw voluit door. Wel trok de wind uit noord tot noordwest daarbij aan. Aan de wat vale kleur van het blauw in de lucht was te zien dat er een andere luchtsoort was binnengestroomd. Dat merkte je ook aan het feit dat het in de avond duidelijk sneller begon af te koelen.