En toen was daar voor het eerst sinds 14 april een echt koufront

Foto boven: Heldere blauwe luchten in Noordoost-Groningen - Jannes Wiersema

Veel mensen zullen er niet bij stil hebben gestaan omdat het in de nacht gebeurde, maar voor het eerst sinds lange tijd is vanuit het noordwesten een echt koufront gepasseerd. De laatste keer dat iets dergelijks zo markant gebeurde, was op 14 april, ruim anderhalve maand geleden. Het zegt iets over de bijzondere periode die we achter ons hebben.

Advertentie

Je zag het vanochtend meteen, er was een andere luchtsoort binnengestroomd. Toen de wolken weg waren, was de lucht eindelijk weer eens schoon blauw. Ook kon je voor je gevoel onbeperkt in de verte kijken. Koudere lucht was het land binnengestroomd. Vooral op enige hoogte in de atmosfeer was het verschil met de voorgaande periode best wel groot.

Echte koufronten komen vanuit het noorden

Echte koufronten komen in Nederland vanuit het noorden. Dat is niet vreemd, want dat is de plek waar de koude lucht normaal aanwezig is. Koufronten vanuit andere richtingen bestaan ook, als de koude lucht al om een lagedrukgebied heen is gedraaid. Vaak is die lucht dan enigszins getransformeerd en opgewarmd. En is het scherpe al van het koufront af. De paar dagen na de koufrontpassage van 14 april waren tot nu toe de laatste periode waarin de temperaturen in Nederland duidelijk beneden normaal lagen. Er vielen toen buien die ook nog een winterse lading hadden. Hier en daar werd een vlok natte sneeuw gezien.

In de weken daarna gingen de weerkaarten op de schop en kwamen we in een relatief warme en vooral vochtige luchtsoort terecht. April groeide nog tot een zachte en natte maand uit. Mei werd recordnat en was de op drie na zachtste maand in zijn soort ooit. Hoewel er steeds behoorlijk veel bewolking was, bleven de temperaturen hoog, vooral in de nachten. En regende het maar door. Op steeds meer dagen werd door al dat vocht ook lokale wateroverlast gemeld.

Hoge luchtvochtigheid

Koud voelde het buiten nooit aan, ook doordat de luchtvochtigheid zo hoog was. En dat terwijl juist de lente het jaargetijde is waarin je normaal wel langere perioden hebt met helder weer en droge lucht. Dit jaar hebben we een dergelijke fase helemaal overgeslagen.

Helder en blauw. Foto: Jannes Wiersema.
Helder en blauw. Foto: Jannes Wiersema.

Koud was het in de nachten ook nooit, vooral door de vele wolken. In De Bilt heeft het in de voorbije lente uiteindelijk maar één keer gevroren. Al die tijd zat de koude lucht in het hoge noorden vast, achter de hoge- en de lagedrukgebieden door hun ligging de warme en vochtige lucht boven ons deel van Europa gevangen hielden. En die ook op andere plaatsen steeds weer uitregende. Zoals de afgelopen dagen nog in het zuiden van Duitsland.

Eindelijk alsnog een koufront

En nu is daar dan eindelijk het eerste koufront in ruim anderhalve maand tijd. Dankzij een hogedrukgebied op de Oceaan en het verdwijnen van de lagedrukgebieden in het deel van Europa ten zuiden van Nederland, werd de weg dan toch geëffend voor een noordwestelijke wind en de instroom van koudere lucht, afkomstig van het noordpoolgebied.

Wat we ervan gaan merken, is gemengd. In elk geval blijven de temperaturen in onze omgeving voorlopig gematigd. De andere kant van het verhaal is dat de zon zich een stuk vaker zal laten zien. Ook worden de nachten duidelijk kouder. Nog altijd kan een lokale bui vallen, vooral in het noorden van het land. Maar met de moesson van de afgelopen maanden hebben die niets meer van doen. Het jammere voor veel mensen is alleen wel dat de echte zomer voorlopig nog even uit de buurt van Nederland blijft. Zoals het nu staat waarschijnlijk wel tot midden juni.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!