Eerst nog wisselvallig en koel, volgende week heerlijk vakantieweer

Foto boven: Vooral volgende week komt er steeds meer zon - Jolanda Bakker

De eerste 10 dagen van juli zijn relatief koel verlopen. Met een gemiddelde temperatuur van 16,3 graden was de periode in De Bilt net geen anderhalve graad (1,4 graden) kouder dan normaal. Verder hiel het wisselvallige weer aan. In grote delen van het land kwam al tussen 40 en 70 millimeter regen omlaag, in Brabant plaatselijk 85 tot bijna 100 millimeter. Het zuidoosten en een strook van Zeeland richting Drenthe waren minder nat.

Ziet het er voor de eerste dagen nog koel en vooral vrijdag en zaterdag wisselvallig uit, vanaf zondag lijkt het weer op te knappen en maken ook de temperaturen een stapje. Volgende week is het op veel dagen tussen 20 en 25 graden en kan het kwik op sommige van die dagen zelfs nog wat hoger uitkomen. Vooral in de tweede helft van de week schijnt de zon daarbij flink, in de eerste helft van de week kan ook nog een plaatselijke bui vallen.

Steeds meer zonn Jolanda
Vooral volgende week komt er steeds meer zon - Jolanda Bakker

Vandaag tussen storingen in

Vandaag bevinden we ons tussen storingen in, in een gebied waar de atmosfeer rustig is. Er waait een matige westelijke wind die in de loop van de dag langzaam verder afneemt en vooral vanochtend zien we de zon geregeld. Al snel ontstaan stapelwolken die vanmiddag een beetje kunnen samenklonteren. In het noorden is er nog een kleine kans op een bui, in de rest van het land lijkt het verregaand droog te blijven. Het wordt daarbij van 18 of 19 graden op de Wadden tot 23, lokaal 24 graden in het zuidoosten en oosten van het land.

Vanavond zijn er in het noorden wolkenvelden, in het midden en zuiden schijnt de zon nog een tijdje. Vannacht komen op nadering van een nieuwe storing vanuit het zuiden wolken het land binnen, waaruit het later vooral in het zuidoosten ook kan gaan regenen. De wind draait daarbij naar het noorden en de temperaturen dalen tot tussen 13 en 15 graden.

Morgen perioden met regen

Morgen overdag trekt een lagedrukgebied ten oosten van Nederland langs naar het noorden van Duitsland en van daar uiteindelijk de Noordzee op. De bijbehorende regenzone ligt vooral in de ochtend en in de eerste helft van de middag boven ons land. Onzeker is nog hoe het neerslaggebied zich zal gedragen en waar de meeste neerslag gaat vallen. De diverse modelberekeningen lopen wat dit betreft nogal uiteen, soms van uur tot uur.

We kunnen er in elk geval vanuit gaan dat het morgen bewolkt is en dat een gebied met regen van zuid naar noord over het land zal trekken. Daarbij zal er een strook zijn waarin behoorlijk veel valt; zo tussen 10 en 20 millimeter en mogelijk nog wel meer.

Het Europese rekenmodel tekende die strook in zijn laatste uitdraai nog van Limburg via de Achterhoek naar Twente in, veel andere rekenmodellen zitten op een wat westelijkere koers. In dat geval komt de regen boven heel het land terecht en ligt de nadruk wellicht op een zuid-noord georiënteerde strook over het midden van het land. De noordelijke tot noordwestelijke wind is matig, aan de Zeeuwse kust mogelijk even krachtig en met 16 tot 19 graden is het koel.

Zaterdag nog een paar buien

Ook zaterdag hebben we nog met de invloed van het lagedrukgebied te maken. De wind waait dan uit het westen en kan in het Waddengebied nog af en toe krachtig zijn, later op de dag afnemend. Verder is het tamelijk bewolkt en vallen verspreid over het land nog steeds buien. In de loop van de tijd is ook de zon wel te zien. Het wordt tussen 17 en 21 graden.

Zondag is er eerst vooral in het noorden nog een enkele bui. In het midden en zuiden blijft het op de meeste plaatsen droog en wisselen stapelwolken en de zon elkaar af. In de loop van de middag en avond komt de zon er vanuit het westen steeds beter door. De westelijke wind, die op de Wadden eerst nog (vrij) krachtig is, neemt verder af en draait in de loop van de dag naar zuid tot zuidwest. Met 19 graden op de Wadden en 23 of 24 graden in het zuidoosten en oosten van het land wordt het ook alweer een stukje warmer.

Volgende week heerlijk vakantieweer

Die stijging van de temperaturen lijkt volgende week wat verder door te zetten. Maandag en dinsdag wordt het weer bij ons nog bepaald door een lagedrukgebied dat via Ierland en Schotland naar het noordoosten trekt. Vanaf woensdag komen hogedrukgebieden in onze buurt en lijkt het een tijdje droog te blijven. We zien de zon de komende week dan ook geregeld, vooral de eerste dagen nog afgewisseld door stapelwolken en een lokale bui. Vanaf woensdag wordt even geen neerslag meer verwacht en is er veel zon. Bijna dagelijks wordt het wel tussen 20 en 25 graden, maar er zijn ook dagen waarop het kwik nog een stukje hoger uitkomt. Al met al lijkt de komende week daarmee een fraaie zomerweek te worden met heerlijk vakantieweer.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller