Korte maar hevige opstoot van warmte naar ons onderweg

Foto boven: Stapelwolken in de buurt van Alkmaar - Pieter Bliek

Er komt een korte maar hevige opstoot van warmte op ons af. Vandaag nog niet, maar morgen wel worden temperaturen tussen 27 en 31 graden verwacht bij een toenemende luchtvochtigheid. Morgenavond volgen potentieel hevige onweersbuien.

De snelle temperatuursverandering heeft met de passage van een hogedrukgebied te maken. Het trekt vandaag over ons land naar het noorden. Voert een westelijke wind aan de noordzijde ervan nog van afkomst koele lucht aan, morgen waait de wind uit het oosten en komt veel warmere lucht naar ons land toe. De overgangszone naar de warme lucht trekt vanavond en de komende nacht met bewolking en in het noorden wat regen over het land.

Pieter wolke Alkmaar
Stapelwolken in de buurt van Alkmaar - Pieter Bliek

Vandaag rustig weer

Voordat het zover is, hebben we vandaag een rustige dag in Nederland. Door de passage van het hogedrukgebied is er maar weinig wind. Het beetje dat er is, waait eerst nog uit het westen. Vanmiddag valt de wind nagenoeg weg. Daarbij zien we vanochtend eerst de zon geregeld, afgewisseld door stapelwolken. Heel lokaal kan een buitje vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Op nadering van het warmtefront zien we vanmiddag vanuit het zuiden de stapelwolken meer en meer samenklonteren. Dat gebeurt het laatst in het noorden van het land. Het wordt 18 graden in het westen, 23 graden lokaal in het oosten van het land.

Vanavond draait de wind naar het oosten tot noordoosten. Tegelijkertijd worden de wolken dikker. In het noorden kan er laat in de avond en in de komende nacht lokaal wat regen uit vallen, in de rest van het land blijft het overwegend droog. Doordat warmere lucht binnenstroomt, wordt het niet zo koud. De temperaturen dalen tot rond 14 of 15 graden.

Morgen erg warm, in de avond fors onweer

Morgen zitten we in de warme lucht. De zon schijnt een flink deel van de dag volop, al komt later vanuit het zuiden wel hoge bewolking opzetten. Het wordt echt warm met temperaturen die in de middag tussen 27 en 31 graden uitkomen, met de hoogste standen in het zuidoosten en oosten. In het noordwesten is het mogelijk net iets minder warm. Eerst is de lucht nog relatief droog, maar in de loop van de dag gaan de dauwpunten omhoog en wordt het benauwder.

In de tweede middaghelft en in de avond worden de wolken vanuit het zuidwesten dikker en komen onweersbuien opzetten. Ze bereiken Zeeland aan het einde van de middag en breiden zich in de avond verder naar het noordoosten uit. Er kunnen forse buien tussen zitten, met hagel, veel regen en zware, lokaal mogelijk zeer zware windstoten. Ze hebben een grote treksnelheid. Het is dan ook een situatie om in de loop van de dag goed in de gaten te houden.

Vanaf woensdag minder warm, licht wisselvallig

Achter de storing dringt met een naar zuidwest draaiende wind vanaf woensdag minder warme lucht het land binnen. Dit wil niet zeggen dat de temperaturen meteen heel ver omlaag gaan. Bijna dagelijks kan het nog wel tussen 20 en 25 graden worden. Daarbij wisselen de zon en stapelwolken elkaar af en kan af en toe een bui vallen. In de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag worden dat er waarschijnlijk meer als een volgende storing in onze buurt komt.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller