Gewoon op een terrasje zitten. Het kan, af en toe…

Foto boven: Molen De Goliath in de zon - Jannes Wiersema

Gewoon op een terrasje zitten. In het zonnetje en zonder je over buien zorgen te hoeven maken. De paraplu werkloos in de kast. Dat zou toch heerlijk zijn.

Het kan dit weekend wel. Af en toe. Tussen de buien door. Want de zon zal geregeld schijnen. Maar de buien kwijtraken, lukt niet. Vanochtend vroeg trekt een eerste vracht via het oosten het land uit. Vanmiddag vallen er nog vooral in het westen en noordwesten. En komt de zon er in het zuiden en oosten vaker door. Later in de middag en vanavond komen vanuit het zuidwesten dan nieuwe buien opzetten. En dan kan er ook onweer bijzitten.

Veel wind

Opvallend vandaag is de wind. Die haalt in het binnenland een volle windkracht 5 uit het zuidwesten. Aan zee kan de wind zelfs af en toe hard zijn, windkracht 7. Bij dit alles lopen de temperaturen vanmiddag uiteen van 17 graden in het noordwesten tot 19 of 20 graden in het zuidoosten van het land. Die temperaturen liggen nog altijd flink onder normaal.

Vanavond en de komende nacht blijven enkele buien het land overtrekken. Toch zitten er ook flinke opklaringen tussen. Vooral het binnenland profiteert daarvan. Doordat de zuidwestenwind nog steeds stevig doorblaast, wordt het niet kouder dan 11 of 12 graden.

Ook morgen nog buien

Morgen vallen de buien eerst nog overal, maar al gauw trekken ze zich naar het westen en noordwesten terug. Uiteindelijk komen ze toch weer naar het oosten, om het land laat in de avond en in de nacht naar maandag via het zuidoosten te verlaten. De zuidwestelijke wind is aan zee eerst nog af en toe krachtig, maar neemt later af. En de temperaturen lopen morgen uiteen van 17 graden in het noordwesten tot 21 graden, lokaal in het zuidoosten.

Maandag en dinsdag blijven we aan de koele kant van de overgangszone met veel warmere lucht, die vanuit Zuid-Europa het centrale deel van Europa binnendringt. Dat heeft voor ons als nadeel dat de temperaturen niet echt stijgen. Het voordeel is dat de zware regenval, die zich op die overgangszone kan voordoen, mogelijk ook buiten ons land blijft.

Alleen het zuidoosten buien?

Voor buien binnen onze grenzen hoeven we maandag en dinsdag nu mogelijk alleen naar het zuidoosten te kijken. In de rest van het land zou het die twee dagen zomaar droog kunnen blijven. Met een afwisseling tussen wolken en zon. En later op beide dagen dus voornamelijk in het zuidoosten meer wolken en een regen- of onweersbui. Maar, de modellen klapperen de laatste tijd een beetje. Laten we ons nog niet helemaal rijk rekenen.

Woensdag trekt een eerste kern van hogedruk over ons land, op donderdag vanuit het zuiden gevolgd door een lagedrukgebied. Is het woensdag droog met zonnige perioden, donderdag kunnen later op de dag vanuit het zuiden weer een paar regen- en onweersbuien het land binnenkomen. Vanaf het nieuwe weekend lijkt een volgend hogedrukgebied onze kant op te komen. En dat houdt het wellicht voor wat langere tijd vol. We gaan het zien.