Vandaag vooral in het zuidoosten veel regen

Foto boven: De velden in Groningen zijn nog steeds kleddernat - Jannes Wiersema

Er komen twee betere dagen aan, met vooral donderdag flink wat zon en temperaturen tussen 20 en in het zuidoosten 25 graden. Maar voordat het zover is moet een deel van Nederland zich vandaag eerst nog wel door een regendag heen werken. Vooral in een strook over het zuidoosten kan daarbij tussen 20 en 30 millimeter vallen.

De regen heeft te maken met de strijd tussen zeer warme lucht, die Centraal-Europa binnendringt, en de minder warme lucht die boven onze omgeving aanwezig is. Krijgen wij van de warme lucht uiteindelijk maar weinig mee, de regen die bij de overgangszone hoort, valt wel voor een belangrijk deel in Nederland. Vooral de zuidoostelijke helft krijgt ermee te maken, in het noordwesten en noorden valt vrijwel niets of blijft het helemaal droog.

Begin van de dag nog aardig

Het begin van de dag is nog aardig. Vanochtend komt in het midden en noorden eerst de zon er nog door. In het zuiden is al bewolking aanwezig en die bewolking breidt zich in de loop van de ochtend langzaam noordwaarts uit. De eerste regen volgt dan aan het begin van de middag in het zuidwesten en spreidt zich vervolgens snel in oostnoordoostelijke richting uit. De noordgrens komt daarbij van IJmuiden naar het noorden van Drenthe te liggen, of daaromtrent.

Valt in het noordwesten en noorden dus vrijwel niets, hoe verder je in het land naar het zuidoosten gaat, hoe groter de neerslaghoeveelheden worden, al kunnen er ook elders weer regionale verschillen zijn. Het natst wordt het in een strook van Eindhoven naar Limburg. Daar kan in totaal tussen 20 en 30 millimeter omlaag komen en is het kletsnat.

Ook enkele fikse onweersbuien?

Aan de binnenkant van de storing, dat is de warme kant, wordt ook de vorming van een paar fikse onweersbuien verwacht. Hoewel die waarschijnlijk voor Noord-Frankrijk, Luxemburg en Duitsland bestemd zijn, is het niet helemaal uitgesloten dat België en het zuidoosten van ons land er ook mee te maken krijgen. Dat is nog even een aandachtspunt. Er is maar weinig wind en de temperaturen komen op de meeste plaatsen tussen 20 en 22 graden uit. Dat is in de zon voor de regen uit, tijdens de regen gaat het kwik weer enkele graden omlaag.

Vanavond en de komende nacht trekt de regen weg. Vooral in het noorden komen er dan opklaringen, in de rest van het land is het nog bewolkt. De temperaturen dalen tot tussen 11 en 14 graden. Morgen komt het weer onder invloed van een hogedrukgebied boven de Britse eilanden. Het trekt in onze richting en bereikt onze omgeving laat in de avond. Er vooruit waait er een matige, aan zee vrij krachtige noordelijke wind. Hiermee worden in de ochtend wolkenvelden aangevoerd, in de middag komt vooral in het midden en noorden ook de zon erdoor. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de temperaturen komen tussen 18 en 22 graden uit.

Donderdag veel zon en vrij warm

Ook donderdag profiteren we van de invloed van het hogedrukgebied. Die dag wordt zelfs veel zon verwacht, al schijnt de zon wel door hoge sluierwolken heen. Overdag is het droog. Er waait een matige oostelijke tot noordoostelijke wind en het wordt van noordwest naar zuidoost tussen 20 en lokaal 25 graden. Daarmee is het eindelijk een dag die aan de zomer doet denken. In de avond komen vanuit het zuiden een paar fikse regen- en onweersbuien opzetten.

Vrijdag ligt in de ochtend een lagedrukgebied boven het land dat snel naar het noorden weg trekt. Na een nacht met regen- en onweersbuien, trekken de laatste buien in de ochtend met het lagedrukgebied mee naar het noorden weg. Daarna steekt een stevige westelijke wind op, krijgen we een afwisseling van zon en stapelwolken en lopen de temperaturen op tot tussen 18 graden in het noorden en 23 graden, lokaal in het zuidoosten van het land.

Na het weekend enkele zomerdagen

In het weekend passeert zaterdag vanuit het westen een storing met regen, zondag kan in het oosten nog een laatste bui vallen. Dan laat de zon zich vaker zien. In de temperaturen verandert nog niet veel. Van maandag tot en met dinsdag komt een volgend hogedrukgebied in onze buurt. Dan laat de zon zich opnieuw beter zien en kunnen de temperaturen nog wat verder omhoog. Als alles goed valt, kunnen dat zelfs enkele zomerse dagen op rij worden.