Extreme hitte en overstromingen in de VS

Foto boven: Ook New York had met hitte te kampen - David Shankbone.

Terwijl grote delen van Europa hun eerste veeg van de zomer meekrijgen, is het in grote delen van de VS al langer heet. Het afgelopen weekend werden in onder meer de regio’s Washington DC en New York vele temperatuurrecords verbroken. Verder naar het westen waren het juist de zware onweersbuien die de aandacht trokken. Ze brachten in centrale en noordelijke delen van de VS zoveel regen dat de rivieren er nu uit hun voegen barsten.

Begon de hitte in de VS al een tijd geleden in het zuidwesten en in de grensgebieden met Mexico, in de loop van vorige week en het afgelopen weekend kwam vrijwel het gehele territorium van de VS erbij. Bijna overal hadden ze op een goed moment wel met een of andere vorm van een hittewaarschuwing te maken. Gezien de enorme oppervlakte van het land, is alleen al dat zeer opmerkelijk te noemen. Tot in het dichtbevolkte noordoosten van de VS aan toe leverde dit op uitgebreide schaal temperaturen tussen 35 en 40 graden op, erg vroeg in de zomer.

Hittekoepel

Een hogedrukgebied op de Oceaan ten oosten van de VS was de brenger van het zeer warme weer. Het was een warmbloedig hogedrukgebied, tot op grote hoogte gevuld met warme lucht. Een echte hittekoepel, of heatdome dus. Behalve heet, was de lucht, die met een wind uit richtingen tussen oost en zuid werd aangevoerd, in grote delen van de VS ook nog eens erg vochtig. Dat maakte de hitte ervaring er niet beter op. Op veel plaatsen waren de gevoelstemperaturen erg hoog, af en toe zelfs gevaarlijk hoog.

De combinatie van de hitte en de vochtige lucht was er in het midden en noorden van de VS oorzaak van dat steeds zware onweersbuien ontstonden, die regionaal veel regen achterlieten. Diverse staten daar hebben dan ook met grote overstromingen te kampen. Meer dan 20 rivieren staan er tjokvol en de problemen verplaatsen zich naar de grotere rivieren, waar ze in uitkomen. Uiteindelijk stroomt al het water via de Mississippi naar het zuiden. Doordat de buien ook de komende dagen aanhouden, zijn de problemen nog lang niet voorbij.

Hitte meer naar het zuiden

Voor wat de hitte betreft, lijkt het erop dat het zwaartepunt zich wat meer naar de staten in het zuiden verplaatst. Daar zijn de waarschuwingen dan ook verder opgevoerd. In het noordoosten lijken de temperaturen wat te dalen, maar een stad als Washington DC, die weer wat zuidelijker ligt, kan ook de komende dagen hoge temperaturen tegemoetzien.

In het zuidwesten van de VS, dat al langere tijd met grote hitte te kampen heeft, is een portie met vochtigere lucht binnengestroomd, samenhangend met de restanten van de tropische storm Alberto, die eerder in het oosten van Mexico aan land ging en ook daar veel regen bracht. Door de aanwezigheid van die vochtige lucht in het zuidwesten kunnen daar nu ook hevige regen- en onweersbuien ontstaan. Ze temperen de warmte in het gebied enigszins, maar vergroten de kans dat het ook in deze regio tot overstromingen gaat komen.

Tropische golf

Het enige systeem dat nu door het Hurricane Center in de gaten wordt gehouden, ligt bij de noordkust van Venezuela, niet ver bij Aruba, Bonaire en Curaçao vandaan. Het gaat om een buiencluster die later in de week richting het westelijke deel van de Caribische Zee trekt. Daar zijn de omstandigheden gunstig voor een verdere ontwikkeling ervan. Op de drie eilanden kan de voorbijtrekkende golf een paar flinke regen- en onweersbuien opleveren.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller